Toen wij eind 1974 met onze twee kinderen naar Gouda verhuisden hadden we geen enkel vermoeden dat het neveneffect een studie over het geslacht Suijs zou betekenen. Ruim een half jaar later, toen het huis een beetje op orde was, gingen de kinderen voor een weekend naar oma en opa en Mieke en ik naar Amsterdam.

Foto van het boekje (foto: Hans Suijs)

Daar vond ik bij De Slegte in de Kalverstraat een boekje over Gouda voor het bescheiden bedrag van hfl. 2,36. Even later bij een kopje koffie ontdekte Mieke dat het museum ‘het Catharina Gasthuis’ van Gouda in het bezit was van een belangrijk schuttersstuk, geschilderd door Ferdinand Bol, een leerling van Rembrand. Het is gedateerd op 1653.

Foto genomen van een ansigkaart (Foto: Hans Suijs)

In het najaar gingen we op een regenachtige zondagmiddag naar het nagenoeg lege museum. We hadden eerst gebeld of het wel open was, want in Gouda was in die tijd de zondag nog een echte rustdag. Door het telefoontje stond er al een suppoost te wachten om het schilderij uit 1653 toe te lichten. Er waren immers weinig bezoekers. Hij wist te vertellen dat de lijst later was vervangen, toen door een braspartij in de Doelen de oude lijst was beschadigd. Volgens hem waren daarbij de namen van de afgebeelde personen niet meer in de goede volgorde in de cartouche op de lijst weergegeven. Ook bleek er nog een rouwbord te zijn in de vorm van het familiewapen.

Rouwbord met familiewapen (foto: Hans Suijs)

Dit rouwbord, dat oorspronkelijk in de Sint Janskerk aan een pilaar bij het graf moet hebben gehangen, hing nu boven de deur die naar de voordeur van het museum ging. (N.B. inmiddels is er een andere ingang)

Het wapen bestaat uit een blauw (azur) schild waarop drie heiblokken zijn te zien (2 en 1). Het heiblok is ook nog afgebeeld als helmteken, dat wil zeggen bovenop de helm. Het bevindt zich tussen twee vleugels (vlucht).