In het jaar najaar van 2019 en in het jaar 2020 zijn er een aantal belangrijke momenten, die alles te maken hebben het verschijnen van het boek Samen eervol overleefd.

Op maandag 26 augustus 2019 was de opnamedag van KRO Kruispunt in Haaren. Een volle dag bezig geweest samen met Marlies Houtman, de dochter van Mientje Proost, die een kampvriendin van mijn tante was. Vijf dagen later brandde de voormalige Polizeigefängnis af. Lees meer hierover.

8 september 2019 Uitzending van KRO Kruispunt. Hierin een verhaal over vermiste oorlogsslachtoffers uit Tiel en het verhaal over Mientje Proost en Cis Suijs. Bekijk de uitzending.

14 januari 2020 Op deze dag heb ik mijn boek Samen eervol overleefd ten doop houden in Vlijmen. De bijeenkomst begon om 20:00 uur in Hotel Prinsen, Julianastraat 21 (5251EC), recht tegenover de Rooms Katholieke kerk en de begraafplaats. Voor een indruk zie presentatie. Toos Groen heeft haar betrokkenheid en inspanning in een toespraakje verwoord. Meer over het boek en bestellen…..

16 januari 2020  13:15-14:55 uur. Op deze dag mocht ik op het Antoniuscollege te Gouda 2 lesuren geschiedenis geven. Centraal stonden de gebeurtenissen in de Tweede Weeldoorlog in mijn familie. Een zeer aandachtig gehoor maakte mijn dag helemaal goed.

21 januari 2020 20:30 uur. Tijdens de zoveelste repetitie komen twee bestuursleden van de Jac. Bezemer stichting binnen. Even later volgt de burgemeester. Reden: Niet alleen uit belangstelling, maar alle actrices krijgen het boek Samen eervol overleefd om zich nog beter in hun personage te kunnen verdiepen. (sponsor: Jac. Bezemer Stichting). De burgemeester onderstreept het belang van herdenken en ‘levend houden’ en deelt de boeken uit.

Toespraakje van burgemeester Pieter Verhoeve

28 januari 2020 vanaf 19:30 inloop in “Le Patapoef” te Gouda. Bepalende gesprekken; Dialogen waar standpunten werden uitgewisseld en gehoord en soms toch niet werden uitgevoerd. Organisatie: Stichting Gouwe Dialoog.

23 april 2020 20:00 uur (plaats volgt nog) Lezing in Oudewater over de tragische gebeurtenissen in die plaats op 5 mei 1945, waarbij een aantal leden van de binnenslandse Strijdkrachten, een landbouwer en een aantal SS’ers het leven lieten. Ook veel aandacht voor Mieke Steensma die in Gouda wegens ‘Judenhilfe’ gearresteerd was en net als mijn tante een tocht langs een aantal kampen moest maken, alvorens terug te keren naar Gouda. Hierbij komen stukken uit het boek Samen eervol overleefd aan de orde. Zij huwde na de oorlog en hielp haar man Gert van den Burger in de huisartsenpraktijk in Oudewater.

1, 2 en 3 mei 2020 20:00 uur (plaats volgt nog) Theatervoorstelling Overleven is herinneren, waarin 28 actrices de personen uit het boek Samen eervol overleefd spelen. In het stuk komen geen Duitsers, bewaaksters of andere personen dan de gevangen vrouwen voor. Voor de uitvoering op 1 mei worden een tientallen kinderen van kampgenoten uitgenodigd. Lees meer…..

4 mei 2020 dodenherdenking. Na de stille tocht sluiten de 28 actrices zich op de markt van Gouda aan bij de deelnemers. Ze zijn in gevangeniskledij uit het stuk. Zij zingen het lied Blijf mij nabij dat ze ook in het kamp hebben gezongen.

5 mei 2020 20:00 uur Soci√ęteit de Concordia (Westhaven 27; 2801PJ) te Gouda. Lezing over het boek Samen eervol overleefd.

N.B. Lezingen in o.a. Bergen op Zoom, Tilburg en Alphen a.d. Rijn, Nieuwpoort en andere plaatsen zijn in voorbereiding.