Na een studie van meer dan 5 jaar kwamen de boekpresentatie (op 14 januari 2020) van het boek Samen eervol overleefd in zicht. Ook waren al meerdere lezingen geboekt en waren de repetities voor het theaterstuk “overleven is herinneren” in volle gang. Toch zou door corona alles iets anders en lopen dan gepland. Hiervoor is deze website aangepast met voorrang voor alle onderwerpen die met de Tweede wereldoorlog te maken hebben. Deze agenda bevat eerst de evenementen die nog moeten plaatsvinden en geven daarna een overzicht van de reeds gepasseerde evenementen. Alles in omgekeerde datumvolgorde.
Eind oktober 2021. Na bidden en smeken zegt de gemeente alsnog een bedrag toe. Net niet genoeg om de kleine zaal van de Schoouwburg te kunnen huren voor drie avonden en één middag. Maar er komen meer schapen over de brug. Er is licht aan het eind van de tunnel. De repetities zijn al weer begonnen.
September 2021. Er vallen heel wat traantjes wanneer duidelijk is dat een doorstart bijna niet mogelijk is. We hebben slechts een paar duidend euro’s (ca 10% van het oorspronkelijke budget), die geschonken zijn door de personen die hadden hebben gekocht in 2020 en het geld niet terug willen. diverse betaalde krachten zien af van vergoedingen, hoewel ze al zwaar getroffen zijn door gebrek aan inkomsten. De gemeente lijkt haar aanvankelijke toegezegde bijdrage niet meer te willen verstrekken. Het blijft onvoldoende.
Na 5 mei 2021 vervallen ineens alle subsidies voor het theaterstuk, immers het herdenkingsjaar is voorbij. Sponsoren (ondernemingen) hebben het moeilijk door de corona epidemie en kunnen geen nieuwe toezeggingen doen. Subsidieorganisaties op het culturele vakgebied hebben ontzettend veel aanvragen van theatergezelschappen, die weer een inhaalslag moeten maken. Het stuk opvoeren in de openlucht is door de hoge kosten van het huren van tribunes, toiletwagens etc. geen optie meer. Met een startsubsidie van de gemeente Gouda kunnen we net net niet de huur van de Schouwburg (kleine zaal) voor vier avonden bekostigen. Gelukkig hebben veel mensen die al kaartjes gekocht hadden voor 2020 deze geschonken, waarop de de producent, de stichting HBKD (“Hete Bliksem Kouwe Drukte”) het aandurfde een herstart te maken. Alle kostenposten zijn uitgekleed tot bijna nul. Vooral voor de beroepskrachten is dit zwaar. Bewondering voor hun doorzettingsvermogen is zeker op z’n plaats. De repetities beginnen weer en iedereen is erg voorzichtig met elkaars gezondheid. Uiteindelijk haken toch enkele sponsoren aan. De betrokkenheid van de actrices is erg hoog. Ze hebben tijdens corona vaak contact gezocht met nabestaanden van de personen die zij als rol hebben gekregen. Dat motiveert enorm en de groep begint steeds meer hetzelfde solidaire gedrag als de toenmalige gevangenen te vertonen.

24 april 2021 Bezoek van een vijftal actrices aan Kamp Vught. Op deze woensdagmorgen mogen we in het wegens corona gesloten kamp Vught, met inachtneming van veiligheidsmaatregelen, een aantal foto’s maken. Deze dienen als ondersteuning bij de werving van fondsen. Zie Bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught
Najaar 2020 De voorbereidingen van lezingen in o.a. Tilburg en andere plaatsen zijn voorlopig opgeschort. De theatervoorstelling is begin 2021 verplaatst naar april-Mei 2022, mits we tijdig nieuwe fondsen kunnen verwerven. De financiering voor 2020 was rond. Echter doordat het herdenkingsjaar “75 jaar Vrijheid” op 5 mei 2021 afloopt, vervallen alle toegezegde subsidies. De tot moment gemaakte kosten zoals voor decor en kleding en een deel van de overige kosten zijn gelukkig vergoed, maar toch zal er een nieuwe start met fondsenwerving gemaakt moeten worden. Zie “Overleven is herinneren“.
September 2020 Lezing Samen eervol overleefd in Nieuwpoort eveneens vervallen
5 mei 2020 20:00 uur (vervallen) Sociëteit de Concordia (Westhaven 27; 2801PJ) te Gouda. Lezing over het boek Samen eervol overleefd.
4 mei 2020 dodenherdenking. (vervallen) Na de stille tocht sluiten de 28 actrices zich op de markt van Gouda aan bij de deelnemers. Ze zijn in gevangeniskledij uit het stuk. Zij zingen het lied “Blijf mij nabij” dat ze ook in het kamp hebben gezongen.
1, 2 en 3 mei 2020 Gouda. 20:00 uur (Eveneens wegens corona verplaatst naar 30 april, 1 en 2 mei 2021 en later naar 28,29,30 april en 1 mei 2022) Theatervoorstelling Overleven is herinneren, waarin 28 actrices de personen uit het boek Samen eervol overleefd spelen. In het stuk komen geen Duitsers, bewaaksters of andere personen dan de gevangen vrouwen voor. Voor de uitvoering op 1 mei worden een tientallen kinderen van kampgenoten uitgenodigd. Lees meer…..

23 april 2020 Bergen op Zoom 20:00 uur. (Niet doorgegaan wegens coronacrisis) Presentatie van het verhaal over de 652 gedeporteerde vrouwen vanuit Kamp Vught naar Ravensbrück en verder, door Marlies Houtman en Hans Suijs. De presentatie wordt gehouden in de Hofzaal van de Markiezenhof. De presentatie gaat over twee vrouwen van de 652 die vanuit Vught naar Ravensbrück werden gedeporteerd. Links Mientje Proost, moeder van Marlies en rechts Cis Suijs, tante van Hans. Ze zaten al in het voorjaar van 1944 samen in een cel van ‘Polizeigefängnis’ Haaren (N.B.) en gingen samen van Ravensbrück naar een ‘Aussenlager’ van Dachau in München. Ze keerden op 21 mei 1945 sterk vermagerd, maar ongebroken, terug.
20 april 2020 Oudewater 20:00 uur (wegens coronacrisis uitgesteld, datum, plaats en tijdstip volgen later) Lezing in Oudewater over de tragische gebeurtenissen in die plaats op 5 mei 1945, waarbij een aantal leden van de Binnenslandse Strijdkrachten, een landbouwer en een aantal SS’ers het leven lieten. Ook veel aandacht voor Mieke Steensma die in Gouda wegens ‘Judenhilfe’ gearresteerd was en net als mijn tante een tocht langs een aantal kampen moest maken, alvorens terug te keren naar Gouda. Hierbij komen stukken uit het boek Samen eervol overleefd aan de orde. Zij huwde na de oorlog en hielp haar man Gert van den Burger in de huisartsenpraktijk in Oudewater.
2 maart 2020 Reeuwijk. In besloten kring lezing samen eervol overleefd voor Lions Reeuwijk.

28 januari 2020 Gouda 20:00 uur.


27 januari 2020 Gouda 20:00 uur. Auschwitzherdenking bij het Metaheerhuis aan de West Gouwe.

21 januari 2020 20:30 uur. Tijdens de zoveelste repetitie komen twee bestuursleden van de Jac. Bezemer stichting binnen. Even later volgt de burgemeester. Reden: Niet alleen uit belangstelling, maar alle actrices krijgen het boek Samen eervol overleefd om zich nog beter in hun personage te kunnen verdiepen. (sponsor: Jac. Bezemer Stichting). De burgemeester onderstreept het belang van herdenken en ‘levend houden’ en deelt de boeken uit.
16 januari 2020 13:15-14:55 uur. Op deze dag mocht ik op het Antoniuscollege te Gouda 2 lesuren geschiedenis geven. Centraal stonden de gebeurtenissen in de Tweede Weeldoorlog in mijn familie. Een zeer aandachtig gehoor maakte mijn dag helemaal goed.
14 januari 2020 Op deze dag heb ik mijn boek Samen eervol overleefd ten doop houden in Vlijmen. De bijeenkomst begon om 20:00 uur in Hotel Prinsen, Julianastraat 21 (5251EC), recht tegenover de Rooms Katholieke kerk en de begraafplaats. Voor een indruk zie presentatie. Toos Groen heeft haar betrokkenheid en inspanning in een toespraak verwoord. Meer over het boek en bestellen…..
8 september 2019 Uitzending van KRO Kruispunt. Hierin een verhaal over vermiste oorlogsslachtoffers uit Tiel en het verhaal over Mientje Proost en Cis Suijs. Bekijk de uitzending.

Op maandag 26 augustus 2019 was de opnamedag van KRO Kruispunt in Haaren. Een volle dag bezig geweest samen met Marlies Houtman, de dochter van Mientje Proost, die een kampvriendin van mijn tante was. Vijf dagen later brandde de voormalige Polizeigefängnis af. Lees meer hierover.