In het jaar najaar van 2019 en in het jaar 2020 zijn er een aantal belangrijke momenten, die alles te maken hebben het verschijnen van het boek Samen eervol overleefd.

Start van de opnamedag op 26 augustus (foto: Nico Hooyschuur, collectie Suijs)

Op maandag 26 augustus 2019 was de opnamedag van KRO Kruispunt in Haaren. Een volle dag bezig geweest samen met Marlies Houtman, de dochter van Mientje Proost, die een kampvriendin van mijn tante was. Vijf dagen later brandde de voormalige Polizeigefängnis af. Lees meer hierover.

8 september 2019 Uitzending van KRO Kruispunt. Hierin een verhaal over vermiste oorlogsslachtoffers uit Tiel en het verhaal over Mientje Proost en Cis Suijs. Bekijk de uitzending.

14 januari 2020 Op deze dag heb ik mijn boek Samen eervol overleefd ten doop houden in Vlijmen. De bijeenkomst begon om 20:00 uur in Hotel Prinsen, Julianastraat 21 (5251EC), recht tegenover de Rooms Katholieke kerk en de begraafplaats. Voor een indruk zie presentatie. Toos Groen heeft haar betrokkenheid en inspanning in een toespraak verwoord. Meer over het boek en bestellen…..

16 januari 2020  13:15-14:55 uur. Op deze dag mocht ik op het Antoniuscollege te Gouda 2 lesuren geschiedenis geven. Centraal stonden de gebeurtenissen in de Tweede Weeldoorlog in mijn familie. Een zeer aandachtig gehoor maakte mijn dag helemaal goed.

21 januari 2020 20:30 uur. Tijdens de zoveelste repetitie komen twee bestuursleden van de Jac. Bezemer stichting binnen. Even later volgt de burgemeester. Reden: Niet alleen uit belangstelling, maar alle actrices krijgen het boek Samen eervol overleefd om zich nog beter in hun personage te kunnen verdiepen. (sponsor: Jac. Bezemer Stichting). De burgemeester onderstreept het belang van herdenken en ‘levend houden’ en deelt de boeken uit.

Toespraak van burgemeester Pieter Verhoeve (foto: Hans Suijs)

27 januari 2020 20:00 uur Auschwitzherdenking bij het Metaheerhuis aan de West Gouwe.

28 januari 2020 vanaf 19:30 inloop in “Le Patapoef” te Gouda. Bepalende gesprekken; Dialogen waar standpunten werden uitgewisseld en gehoord en soms toch niet werden uitgevoerd. Organisatie: Stichting Gouwe Dialoog.

Een meer persoonlijk verhaal over gebrekkige financiën, steun uit het verzet en opvoeding na de oorlog. (Foto: Aydemir Cetin)

2 maart 2020 Besloten lezing samen eervol overleefd voor Lions Reeuwijk

Mieke Steensma (L) en Tineke Guilonard (R) schreven in 1983 ieder hun herinneringen op. Zij gingen samen vanaf Vught via Ravensbrück naar Reichenbach en keerden min of meer heelhuids terug. (collecties Steensma en Guilonard)

20 april 2020 20:00 uur (wegens coronacrisis uitgesteld, datum, plaats en tijdstip volgen later) Lezing in Oudewater over de tragische gebeurtenissen in die plaats op 5 mei 1945, waarbij een aantal leden van de Binnenslandse Strijdkrachten, een landbouwer en een aantal SS’ers het leven lieten. Ook veel aandacht voor Mieke Steensma die in Gouda wegens ‘Judenhilfe’ gearresteerd was en net als mijn tante een tocht langs een aantal kampen moest maken, alvorens terug te keren naar Gouda. Hierbij komen stukken uit het boek Samen eervol overleefd aan de orde. Zij huwde na de oorlog en hielp haar man Gert van den Burger in de huisartsenpraktijk in Oudewater.

Mientje Proost en vriendin Cis Suijs (Collecties Hooyschuur en Suijs)

23 april 2020 20:00 uur. (wegens coronacrisis uitgesteld, datum, plaats en tijdstip volgen later) Presentatie van het verhaal over de 652 gedeporteerde vrouwen vanuit Kamp Vught naar Ravensbrück en verder, door Marlies Houtman en Hans Suijs. De presentatie wordt gehouden in de Hofzaal van de Markiezenhof. De presentatie gaat over twee vrouwen van de 652 die vanuit Vught naar Ravensbrück werden gedeporteerd. Links Mientje Proost, moeder van Marlies en rechts Cis Suijs, tante van Hans. Ze zaten al in het voorjaar van 1944 samen in een cel van ‘Polizeigefängnis’ Haaren (N.B.) en gingen samen van Ravensbrück naar een ‘Aussenlager’ van Dachau in München. Ze keerden op 21 mei 1945 sterk vermagerd, maar ongebroken, terug.

1, 2 en 3 mei 2020 20:00 uur (Eveneens wegens corona verplaatst naar 30 april, 1 en 2 mei 2021 ) Theatervoorstelling Overleven is herinneren, waarin 28 actrices de personen uit het boek Samen eervol overleefd spelen. In het stuk komen geen Duitsers, bewaaksters of andere personen dan de gevangen vrouwen voor. Voor de uitvoering op 1 mei worden een tientallen kinderen van kampgenoten uitgenodigd. Lees meer…..

4 mei 2020 dodenherdenking. (vervallen) Na de stille tocht sluiten de 28 actrices zich op de markt van Gouda aan bij de deelnemers. Ze zijn in gevangeniskledij uit het stuk. Zij zingen het lied Blijf mij nabij dat ze ook in het kamp hebben gezongen.

5 mei 2020 20:00 uur (wegens coronacrisis uitgesteld, datum, plaats en tijdstip volgen later) Sociëteit de Concordia (Westhaven 27; 2801PJ) te Gouda. Lezing over het boek Samen eervol overleefd.

September 2020 Lezing Samen eervol overleefd in Nieuwpoort eveneens uitgesteld

N.B. De voorbereidingen van lezingen in o.a. Tilburg en andere plaatsen zijn voorlopig opgeschort. De theatervoorstelling is begin 2021 verplaatst naar april-Mei 2022, mits we tijdig nieuwe fondsen kunnen verwerven. De financiering voor 2020 was rond. Echter doordat het herdenkingsjaar “75 jaar Vrijheid” op 5 mei 2021 afloopt, vervallen alle toegezegde subsidies. De tot moment gemaakte kosten zoals voor decor en kleding en een deel van de overige kosten zijn gelukkig vergoed, maar toch zal er een nieuwe start met fondsenwerving gemaakt moeten worden. Zie “Overleven is herinneren“.

24 april 2021 Bezoek van een vijftal actrices aan Kamp Vught

Moon Suijs in de rol van haar oudtante Cis Suijs (foto Hans Suijs)

Op deze woensdagmorgen moge we in het gesloten kamp Vught, met inachtneming van veiligheidsmaatregelen een aantal foto’s maken. Deze dienen als ondersteuning bij de werving van fondsen. Zie Bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught