Van het boek Samen eervol overleefd is een theaterstuk gemaakt door Peter Meijer. Hij verzorgt ook de regie. De titel is Overleven is herinneren. Hierin beelden 28 actrices een aantal vrouwen uit het boek uit. Er komen geen bewaaksters of andere Duitsers aan te pas. De vrouwen zijn allemaal vrouwen uit het verzet in Nederland.

Repetitie van het knijpkattenlied (7 jan.)

De casting en de repetities zijn al in september 2019 begonnen. Begin januari 2020 was de financiering rond van de optredens op 1,2, en 3 mei. Echter de maatregelen rond het Coronavirus maken spelen onmogelijk. Daarom wordt gewerkt aan het verplaatsen van de voorstelling naar 30 april, 1 en 2 mei 2021. Dat gaat vast lukken. De actrices herdenken op 4 mei deze vrouwen op hun eigen manier. Zie herdenken.

De actrices zijn zeer gemotiveerd. Dat heb ik mogen ervaren bij een recent bezoek aan een van de repetities. Velen hebben zich door te googelen met de naam van hun personage zelfs nieuwe gegevens gevonden over deze persoon.

In een enkel geval zijn zelfs familieleden van kampgenoten van mijn tante gevonden.

Overalls passen voor maatwerk

Op 21 januari kwamen twee bestuursleden van de Jac Bezemer Stichting en de burgemeester Pieter Verhoeve langs om het belang van herdenken nog eens te onderstrepen. Daarbij ontvingen de actrices ieder een boek om zich nog beter in de eigen personage, de gang langs diverse kampen en de transporten te kunnen verdiepen.

Cees Docter legt, onder het toeziend oog van Schelto de Waard het belang uit aan de burgemeester.

Daarna werden een aantal scenes gerepeteerd in bijzijn van van de heren en Marianka Peters van de Goudse Post. Het maakte grote indruk. Aan het eind van deze bijzondere repetitieavond moesten de boeken natuurlijk nog gesigneerd worden.

Er is een aparte website voor het theaterstuk: https://overlevenisherinneren.nl/

Peter Meijer heeft ook zijn eigen website: https://www.ecksteinmaakwerk.nl/