De reden waarom dit boek in de vorm van een roman is geschreven is tweevoudig. Ten eerste om het betreffende familielid anoniem te laten blijven. Ten tweede omdat de zoektocht naar de vader een viertal mogelijke kandidaten heeft opgeleverd. Allen waren soldaat in de 30e infanterie Divisie van de Amerikanen. In een romanvorm mag je een keuze maken wie de meest waarschijnlijke kandidaat voor het vaderschap is. Zo kan een verhaallijn van de onbekende vader worden toegevoegd, waardoor het totaal een completer beeld geeft.

(het boek: The 30th infantry division in World War II uit 1946 bleek nieuw te koop te zijn)

Iedereen wist dat ze geadopteerd was, alleen zijzelf en haar man en kinderen niet. Haar man kwam uit een andere plaats. Plotsklaps klapt iemand uit de school.

Weggemoffeld, is een historisch document in romanvorm over een bijna onvoorstelbaar, maar waar gebeurd verhaal. Vlak voor haar 62e verjaardag in 2007 wordt Ria van Dam-Verburg totaal onverwacht geconfronteerd met het feit dat ze een adoptiekind is. Hierna gaan de dominostenen van het zorgvuldig bewaarde geheim van haar geboorte een voor een vallen. Één moeder heeft twee kinderen gekregen van twee verschillende vaders, zonder dat de ene vader wetenschap heeft gehad van het bestaan van het andere kind. Ook zonder dat het ene kind wist dat er nog een ander kind was.

De ene vader vocht in het Duitse leger aan het Oostfront, terwijl zijn verloofde beviel van een dochter, verwekt door een Amerikaanse bevrijder. Deze laatste man was al weer verder getrokken voordat de zwangerschap ontdekt werd. Slechts zijn voornaam is bewaard gebleven. Buiten het zicht van de familie, vriendinnen en bekenden bracht zij op ruim honderd kilometer afstand van haar woonplaats een dochter ter wereld. Deze werd zelfs buiten het zicht van haar moeder – achter een laken – geboren en dezelfde dag nog afgestaan. Een half jaar na de oorlog keerde de oostfrontstrijder terug en trouwde in 1947 alsnog met zijn verloofde. Samen kregen ze een zoon. In augustus 2007, kwam het begin van de ontknoping.

Dit boek vertelt het verhaal van drie echtparen in de Tweede Wereldoorlog en gelijktijdig het verhaal van de ontdekkingstocht, die hun kinderen, wederom drie echtparen, volgden om de oorlogswaarheid boven tafel te krijgen.