Het was druk. Veel kennissen en vertegenwoordigers van Goudse organisaties, familie, vrienden en vooral nabestaanden van kampgenoten van mijn tante. Ze werden allen welkom geheten door Bart Beaard, secretaris van de Heemkunde Kring ‘Onsenoort’. Na een woordje van de voorzitter Adrie Verboord, mocht ik het boek gaan presenteren, middels een lezing.

Adrie Verboord in openingstoespraak (foto Bas Suijs)

Het boek gaat louwer over vrouwen, verzetsvrouwen met een grote onderlinge solidariteit en een onbuigzaak karakter. Ze hadden de vaste wil om zich niet klein te laten krijgen. Emoties als huilen waren verboden omdat dat verzwakt. “Als je je laat gaan ga je eraan” Velen hebben het gelukkig overleefd.

slide met Cis Suijs uit de presentatie (foto Bas Suijs)
In de pauze praten Nico Hooyschuur (L), schoonzoon van Mientje Proost, Henk van Helverth (M), Vrijwilliger van gedenkplaats Haarendael en Jos Sinnema (R), van het project ‘Geen nummers maar namen’ met elkaar. (foto: Bas Suijs)

Aan het eind van de presentatie kreeg Toos, vanwege haar grote betrokkenheid eerst een exemplaar van het boek.

Toos Groen (foto: Bas Suijs)

Daarna gaf ik het woord aan Toos Groen, die zeven maanden lang nauwkeurig alles heeft nagekeken en vele suggesties tot verbetering gaf. Zelf gaf zij een persoonlijke getuigenis over deze ervaring en haar leven met twee ouders die beiden de kampen hebben overleefd.

Kees van Bokhoven (L) en Hans Suijs (R) bij de overhandiging va het boek. (foto: Gerard Monté)

Daarna was het moment om aan de wethouder Kees van Bokhoven een exemplaar van het boek te overhandigen.

Adrie Verboord zet Toos in de bloemen, waarvan Gerard Monté een foto maakt. (foto: Bas Suijs)

De bloemen waren voor Toos Groen en mijn vrouw Mieke Suijs-Janssen.

Mieke ontvangt een schitterend boeket van Adrie Verboord

Een zeer geslaagde avond in mijn geboortedorp. Bijzonder compliment voor de organiserende Heemkunde Kring ‘Onsenoort’. Hieronder volgen nog enige indrukken.

Signeren van de boeken (foto: Gerard Monté)
Aandachtig gehoor. Op de voorgrond Mieke en Ruud van Gestel (foto: Bas Suijs)
v.l.n.r. Mijn broer Herman, zijn vrouw Wil Suijs-van Hoek en hun dochter Cathelijne. (foto: Bas Suijs
v.l.n.r. Willem, de partner van Toos, Toos, mijn dochter Marieke, daarachter Neef Jan Suijs en vooraan Hans Suijs (foto: Bas Suijs)